flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комунікація суду та засобів масової інформації як необхідна міра підвищення довіри до судової влади в Україні.

17 травня 2021, 15:28

Комунікація суду та засобів масової інформації як необхідна міра підвищення довіри до судової влади в Україні.

     Довіра до судової влади у кожній демократичній державі має надзвичайно велике значення. Вперше теорію поділу влади на три незалежних гілки, висловив французький філософ та правник  Шарль-Луї де Монтеск'є́.Судова влада це третя, незалежна гілка влади. Без її налагодженого ефективного функціонування, неможливе існування держави, як такої. Саме тому, налагодження прямих зв’язків між судом та суспільством шляхом висвітлення роботи суду у засобах масової інформації має надважливе значення.

На жаль, довіра громадськості до судової влади в Україні бажає кращого. Такій невтішній ситуації сприяють багато чинників: історичний вакуум між судом та громадськістю, відсутність налагодженої системи по висвітленню інформації щодо діяльності судів, подання, іноді, непідтвердженої або необ’єктивної інформації у деяких  виданнях преси, фізична неспроможність служителів Феміди через надмірне навантаження приділяти більше уваги спілкуванню із засобами масової інформації та брак коштів для включення у штат кожного суду посади прес-секретаря суду.

Недарма засоби масової інформації, а саме – преса, телебачення, радіомовлення, інтернет – ресурси, негласно вважаються четвертою гілкою влади, адже, саме ЗМІ формують думку громадськості щодо діяльності суддів, образ «судді» у державі, розуміння резонансних рішень. Тому судді та ЗМІ повинні бути колегами та знаходитись у постійній взаємодії аби вчасно, об’єктивно та неупереджено висвітлювати діяльність суддів.

Більшістьінформації про суди – цепереписаніпрес-релізи. Суддічерез надмірне навантаження та брак часу, самостійнорідкощоськоментують, здебільшого це роблять адвокати або сторони по справі. Це призводить до того, що журналісти неправильно трактують судові рішення або невірно інтерпретують судові терміни. Журналісти мають право критикувати, це частина їхньої роботи, проте критика повинна бути об’єктивною, підтвердженою певними фактами. А для того щобЗМІ подавали об’єктивнуінформацію, їмнеобхіднонадати доступ до неї, що є завданням служителів правосуддя.

Про те, як знайти точки дотику між суддями та засобами масової інформації, я розповім у даній статті.

У процесі взаємодії судів та ЗМІ важливими є фіксація судових засідань, захист прав журналістів у судах і питання комунікації між суддями та журналістами. 

Зокрема, іноді проблематичним є доступ журналістів до присутності у судовому засіданні. Саме зараз, у період пандемії коронавірусу та карантинних обмежень, це питання є актуальним. Суди працюють у період карантину, в тому числі, розглядаючи резонансні справи. Тому, перебуваючи в таких умовах, судді повинні все таки припускати можливість доступу журналістів до судових засідань, при цьому забезпечивши безпеку інших учасників.

     На сайті Малинського районного суду розміщена пам’ятка для засобів масової інформації, де вони зможуть ознайомитись із принципами взаємодії ЗМІ та суду, зокрема: відкритість, прозорість, тобто всебічне висвітлення діяльності суду, відповідальність за зміст інформації, інформаційна чесність; організацією роботи ЗМІ та суду; порядком доступуЗМІ до приміщення суду та у судові засідання.

     У розділі «Прес-центр» усі бажаючі, в тому числі представники ЗМІ мають можливість ознайомитисяіз новинами, анонсами суду. Підрозділ «прес-релізи» створений для викладення інформації, яка адресована саме ЗМІ. Окрім того, ЗМІ можуть безпосередньо використовувати дану інформацію у своїй роботі для висвітлення роботи суду.

Також для підтримання комунікації між судами та ЗМІ проводять брифінги та прес-конференції. Брифінг – це короткий публічний виступ судді або прес-секретаря суду щодо певних подій, судових рішень, а також відповідь особи, яка проводить брифінг на запитання журналістів. Тобто брифінг, на відміну від прес-конференції - це односторонній захід.

Прес-конференція – захід, що проводиться з метою висвітлення певних подій, що цікавлять широку громадськість,у якому беруть активну участь обидві сторони.

     Організація роботи із взаємодії ЗМІ та суду здійснюється прес-секретарем суду, в тому числі проведення вищевказаних брифінгів та прес- конференцій.

     У Малинському районному суді у штаті відсутня посада прес-секретаря суду, тому обов’язкипрес-секретаря суду покладено на заступника керівника апаратуКрушевську Наталію Михайлівну. Така ситуація склалася у багатьох судах і є суттєвою проблемою, адже працівнику доводиться, окрім своїх основних повноважень, виконувати роботу прес-секретаря суду. Надіємося, що у найближчому майбутньому цю проблему буде вирішено.

      Прес-секретар суду, окрім організації брифінгів та прес-конференцій, сприяє об’єктивному формуванню уявлення про діяльність суду, проводить моніторинг матеріалів преси, телебачення щодо діяльності суду, приймає участь у прес- конференціях, розробляє комунікаційну та інформативну стратегію суду.

Обов’язки судді – спікера виконуєсуддя Саланда Ольга Мирославівна. Хто такий суддя- спікер і які його повноваження, та яких обмежень він повинен дотримуватися при виконані таких повноважень? Суддя-спікер – це суддя, уповноважений висвітлювати позицію суду, брати участь у публічних заходах, виконувати інші повноваження, пов’язані з комунікацією суду. Суддя  -спікер координує роботу прес – секретаря суду, бере участь у брифінгах та прес-конференціях, погоджує інформаційно-комунікаційну стратегію суду, надає офіційні коментарі щодо резонансних справ, пропонує модель реагування на критичні публікації щодо суду.

Згідно Кодексу суддівської етики суддя - спікер не можекоментуватисудовірішення чи надавати оцінку винесеному рішенню,протевиступає як «перекладач» рішень на зрозумілу для громадськостімову.

     На завершення хочу сказати, що судді Малинського районного суду є відкритими для громадськості та засобів масової інформації, готові вислухати та обговорювати пропозиції щодо взаємної комунікації та налагодження зв’язків.