flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За повторне керування транспортним засобом з ознаками сп’яніння порушника позбавлено права керування транспортними засобами на 12 років 4 місяці та 23 дні, а також зобов’язано сплатити штраф у розмірі 51 тис. грн.–судом ухвалено відповідну постанову

31 травня 2023, 09:00

26 травня 2023 року Малинським районним судом Житомирської області розглянуто справу про вчинення адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.3 ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Судом встановлено, що 24 квітня 2023 року, втретє протягом року, особа керувала транспортним засобом з явними ознаками алкогольного сп’яніння та від проходження огляду на визначення стану такого сп’яніння на місці або у медичному закладі відмовилася. Крім того, відносно порушника працівниками поліції складено постанову про накладення адміністративного стягнення за вчинення правопорушень, передбачених ч.4 ст.126, ч.5 ст.121, ст.125 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Оцінивши кожний доказ, суд визнав доведеною вину особи у вчиненні правопорушення та призначив адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51000 гривень, та, з врахуванням вимог ст. 30 КУпАП, приєднавши невідбуту частину стягнення за попереднім судовим рішенням, позбавив горе-водія права керування транспортними засобами строком на 12 років 4 місяці 23 дні, а також стягнув судовий збір у розмірі 536,80 гривень.

Постанова суду набере законної сили після закінчення 10-денного строку на її оскарження.

Довідково: відповідно до ч.3 ст.30 КУпАП якщо особою, позбавленою права керування транспортним засобом, до закінчення строку дії такого стягнення вчинено нове адміністративне правопорушення, за яке застосовано стягнення у виді позбавлення права керування транспортним засобом, до стягнення за вчинення нового адміністративного правопорушення приєднується невідбута частина стягнення. При цьому загальний строк позбавлення права керування транспортним засобом може перевищувати гранично допустимий строк – 10 років.

Аналізуючи судову статистику в розрізі категорій справ про адміністративні правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху, які протягом поточного року надійшли на розгляд до Малинського районного суду Житомирської області, відслідковується тенденція до збільшення кількості справ про притягнення громадян до відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння в порівнянні з аналогічними періодами попередніх років.

З початку нинішнього року на розгляді у Малинському районному суді вже перебуває 138 справ про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП.

У 77 справах, розглянутих на сьогодні: 65 осіб визнано винуватими та до них застосовано стягнення у виді штрафу, в тому числі у 41 випадку із застосуванням додаткового стягнення у виді позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 1 року; 12 проваджень закрито.

Наразі загальна сума накладених з початку 2023 року штрафів за ст. 130 КУпАП складає 1373600 гривень, з них добровільно сплачено до бюджету громади – 374000 гривень.

Тому, на підставі вищезазначеної «сумної» статистики, Малинський районний суд вчергове наголошує: не нехтуйте власною безпекою та безпекою оточуючих – не сідайте за кермо нетверезими! Будьте відповідальними!

 

Пресслужба суду