flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За вчинення тяжких злочинів Малинським районним судом засуджено двох мешканців м.Малина, один з яких – неповнолітній, інший – неодноразово судимий

12 січня 2024, 15:20

09 січня 2024 року Малинський районний суд Житомирської області розглянув обвинувальний акт щодо двох мешканців міста Малина, які в період з червня по липень 2023 року вчинили ряд крадіжок чужого майна, а саме: мопеда, мотоцикла та велосипеда.

При цьому один з обвинувачених є неповнолітній, а інший, достовірно знаючи про вік «напарника», запропонував вчинення злочинних дій, цим самим втягнув неповнолітнього у протиправну діяльність.

Слід зазначити, що один з обвинувачених раніше двічі притягувався до кримінальної відповідальності, а саме: вироком Малинського районного суду Житомирської області від 17.05.2021 він засуджений за ч.2 ст.289, ч.3 ст.185 КК України до 5 років позбавлення волі та звільнений від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 2 роки; вироком Малинського районного суду Житомирської області від 24.06.2022 за ч. 3 ст. 185 КК України до 3 років 6 місяців позбавлення волі та звільнений від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 2 роки.

Під час судового розгляду справи судом був досліджений висновок експерта, згідно з яким встановлено, що неповнолітній обвинувачений під час вчинення кримінальних правопорушень міг усвідомлювати свої дії, проте не міг повною мірою керувати ними. У висновку експерт зазначив про те, що по своєму психічному стану обвинувачений П. потребує застосування щодо нього примусових заходів медичного характеру у виді амбулаторної психіатричної допомоги.

Таким чином, оцінивши кожний доказ, суд визнав доведеною вину повнолітнього обвинуваченого у вчиненні злочинів та призначив покарання за сукупністю кримінальних правопорушень у виді 5 років 5 місяців позбавлення волі.

Щодо неповнолітнього обвинуваченого суд, визнавши його обмежено осудним, визначив покарання нижче від найнижчої межі, встановленої у ч.4 ст.185 та ч.2 ст.289 КК України, у виді 3 років 2 місяців позбавлення волі з випробуванням та іспитовим строком. Також до даного обвинуваченого застосовано примусові заходи медичного характеру у виді амбулаторної психіатричної допомоги за місцем проживання.

Крім того, суд стягнув з обвинувачених на користь держави витрати на проведення експертиз у загальному розмірі 4780 грн., тобто по 2390 грн. з кожного обвинуваченого.

Вирок набере законної сили після закінчення 30-денного строку на подання апеляційної скарги.

 

Пресслужба суду