flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Малинський районний суд Житомирської області конфіскував у власність держави п’ять земельних ділянок, належних громадянам рф та одну – у громадянина білорусі

07 лютого 2024, 14:47

Протягом 2023 року та січня 2024 року Малинським районним судом Житомирської області було ухвалено шість судових рішень про конфіскацію земельних ділянок на території Коростенського району, належних громадянам рф та білорусі у позовах, поданих в інтересах держави Головним управлінням Держгеокадастру у Житомирській області та Коростенською окружною прокуратурою.

Встановлено, що громадяни рф та білорусі набули у власність землі сільськогосподарського призначення в порядку спадкування, але проігнорували вимоги Земельного кодексу України і впродовж року не здійснили їх відчуження.

Згідно зі ст. 13 Конституції України земля, яка знаходяться в межах території України є об'єктом права власності Українського народу. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону (ст. 14 Конституції України).

Статтями 81 та 145 Земельного кодексу України передбачено, що землі сільськогосподарського призначення не можуть перебувати у власності іноземних громадян. У разі, якщо до іноземця переходить право власності на земельну ділянку, яка не може набуватися ним у власність, то така земля підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права.

 

Пресслужба суду